State-of-the-art: KOMORI 8 kleuren op 70 x 100 formaat

boeken - catalogi - manuals bijsluiters - losbladig

offerte aanvragen ? klik hier

ONZE KRACHT

kwaliteit hand in hand met duurzaamheid

Meer over duurzaam drukken

TEAMWORK

de synergie van cross media campagnes

Meer over Cross Media Campagnes

Een boek is meer dan tekst en beeld

Terug naar overzicht artikelen

uw-boek

De diversiteit in boeken neemt steeds meer toe, er zijn steeds meer mogelijkheden voor drukkers om haar producten aan te passen. Extra mogelijkheden liggen bijvoorbeeld in het papiergebruik, de kleur of de bindwijze.

Er zijn bijna geen boekendrukkers meer in Nederland. De concurrenten zitten vooral in grote oplages. De markt hangt door bestsellers aan elkaar en de oplages nemen af. De gemiddelde oplages zitten op 2200 boeken. De omslagen zijn aan de mode onderhevig en daarmee kun je je als uitgever onderscheiden. Een boek is meer dan alleen tekst of beeld. Verder zijn er natuurlijk nieuwe ontwikkelingen in kleur, papier, binden en inkten.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden omtrent het drukken van boeken? Neemt u dan contact op met Vincent Vermeer.


Een mooi voorbeeld is Via Panam


Het boek Via Panam, uitgebracht door Kadir Lohuizen is een boek waarin veel van de mogelijkheden zijn gebruikt. De bindwijze is zeer afwijkend, evenals het kleurgebruik en het gebruikte papier.


Kleur

Wat kleur betreft is tegenwoordig alles mogelijk. Steeds meer boeken worden compleet full-colour gedrukt. Dankzij de ontwikkeling van de druktechnieken is full-colour op alle papiersoorten toepasbaar, zelfs het zuigende Romanpapier is geen probleem en dat zelfs met ons raster 100. Kleurgebruik is afhankelijk van het onderwerp. Een liefdesepos kan uitstekend in zwart/wit. Je bedenkt daar zelf je kleuren bij.

Papier

De kwaliteit van papier is heel belangrijk. Wanneer iemand een boek koopt van bijvoorbeeld Max Natkiel dan moet dat boek lang goed blijven en op een milieuvriendelijke manier geproduceerd worden. Leesboeken worden meestal gedrukt op standaard Romanpapier. Er wordt vaak opdikkend papier gebruikt, waardoor het boek dikker lijkt. Om de leesbaarheid te vergroten worden de meeste boeken gedrukt op getint papier. Bij het gebruik van foto’s en illustraties is geglattet papier het meest geschikt, dit is papier dat gewalst is.

Binden  en inkten

Je voelt en ziet aan een boek onmiddellijk of het kwalitatief een goed product is. De wijze van binden bepaalt samen met de omslag de look en feel van het boek. Het zegt niet of het een goed of slecht boek is, maar is wel bepalend voor de beeldvorming van een boek. Neem bijvoorbeeld het boek Via Panam van Kadir van Lohuizen (zie video), hierbij komt de kwaliteit van drukken en binden bij elkaar in 1 vorm. Er zijn auteurs/fotografen die willen dat al hun boeken genaaid worden. Sommigen willen dat alleen de eerste druk genaaid wordt. De meeste auteurs kiezen hier vanwege de prijs echter niet voor. En een garenloze bindwijze voldoet tegenwoordig prima. De lijmen hebben zich zo ontwikkelt dat het niet meer gebeurt dat een boek uit elkaar valt.
Inkten spelen vrijwel geen rol, die zijn nog redelijk standaard. Wij drukken tegenwoordig ook met geurinkten, maar dat is meer een gimmick , vooral bij kinderboeken. Bij romans kom je dat eigenlijk niet tegen.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Voor vragen en/of opmerkingen bel Vincent Vermeer op:  06 441 196 11
of mail: vvermeer@veldhuis.nl

Drukkerij Van Gorcum|Kanaaldijk OZ 3, 8102 HL Raalte
+31(0)572 34 97 55|info@veldhuis.nl